"Tillsammans räddar vi världen - en mask i taget"

underjord.se/ommig

Jag som är underjord trädgårdsbyrå är regenerativ trädgårdsdesigner och heter Helena Garnfors. Jag hade som barn skogen som min lekplats och mitt skafferi. Odling kom på köpet med en förälder uppvuxen på en småländsk gård.

Jag fortsatte att växa upp i storstäder runt om i världen och började i mitt halvvuxna liv intressera mig för arkitektur för att sedan gå vidare till modedesign där jag stannade i hela 13 år. Kreativiteten och estetiken var numera en självklarhet i mig men en känsla att vilja hitta tillbaka till det vackra som är naturen, att skapa någonting verkligt och viljan att återuppbygga våra jordar växte sig allt starkare.

I takt med att jag med familj skapade vår plats ute på Värmdö så hittade jag också min väg tillbaka till naturen genom att bli den trädgårdsdesigner jag är idag. Vägen från mode till trädgård har gått via en certifiering i permakulturdesign, kurser i växtkännedom, ätlig trädgårdsdesign samt en utbildning i agroforestry. Idag driver jag mitt företag underjord trädgårdsbyrå där jag skapar vackra, ätbara och regenerativa planteringar med låg skötsel och jag vill därmed visa att det inte finns några begränsningar i var man kan odla mat eller hur det behöver se ut. Och att det går att göra samtidigt som man återuppbygger jorden.

 

Läs mer om mina tjänster här eller ta kontakt på helena@underjord.se!

UTBILDNING

Naturalistic Planting Design Course – Nigel Dunnet & Noel Kingsbury

Utbildning Agroforestry – Naturbruksförvaltningen

Växtkännedom kurser – Trädgårdsakademin

Permakulturdesign certifiering – Holistic Gardening

Kurser i illustration, modeteckning och mönsterkonstruktion

Ba Honours Modedesign – 4 år Middlesex university, London + Whitehouse School of Design, Sydney

 Arkitektutbildning – 1/5 år, Arkitekturskolan, KTH

EN TRÄDGÅRD FRÅN UNDERJORD TRÄDGÅRDSBYRÅ

VACKER, ÄTBAR & REGENERATIV

VACKER 

Att designa en vacker trädgård handlar mycket om att skapa en trädgård i harmoni. En harmoni mellan människa och natur, en harmoni mellan byggnader, material och växlighet och en harmoni i färger, smak och dofter. Jag börjar med vad naturen vill på platsen, jag kartlägger sedan människans behov & önskningar och sen skapar jag en kompromiss däremellan.

ÄTBAR

Alla kan faktiskt producera sin egen mat vare sig du har en hel trädgård eller en ledig kruka hemma. Och det behöver varken vara svårt eller komplicerat. Genom att välja främst fleråriga växter av det du tycker om att äta och genom att plantera dem i kombinationer som inte bara är vackra utan också gynnsamma för varandra skapar jag planteringar som är låga i skötsel, ser fina ut under hela året och ger dig mycket gott att äta. Och det kan se ut som en helt vanligt ovanlig trädgård.

REGENERATIV

Tänk att det går att skapa en vacker, ätbar plats och samtidigt lämna platsen i ett bättre skick än den var innan. För det räcker faktiskt inte längre att bara jobba hållbart (alltså att upprätthålla läget som det är nu) utan vi måste nu jobba återuppbyggande (regenerativt). Det här gör jag bland annat genom att skapa en hänsynsfull bevattning, använda lokala resurser, störa marken så lite som möjligt & skapa ett biologiskt mångfald med hjälp av fleråriga samt marktäckande växter.

Låter det för bra för att vara sant? Det är det verkligen inte.

Vill du veta mer hör av dig på helena@underjord.se eller läs om mina tjänster här