FÖLJ MED NÄR VI BYGGER UPP 2000 kvm ÄTBAR TRÄDGÅRD

DE OSYNLIGAS TRÄDGÅRD – VÅR HELT VANLIGT OVANLIGA TRÄDGÅRD

De osynligas trädgård är min och familjens egen trädgård fylld med trädgårdsinspiration. Det är en helt vanligt ovanlig villaträdgård, en skogsträdgård skapad för de osynliga som bor nere i jorden alltså mikroberna, maskarna och svamparna. Och ja, den är ganska mycket för oss ovan jord också. Här bygger jag upp en vacker, ätbar, miljövänlig (med siktet på regenerativ) och frodig plats där människa och natur lever i ett nära samspel.

Vår alldeles underbara tomt är lite över 2000kvm och består av berg och sten som skapar ett flertal naturliga nivåer eller platåer om man så vill. Hela härligheten är en södersluttning mot en av Värmdös sjöar som gör platsens mikroklimat gynnsamt; väldränerat, soligt och varmt. Kuperingen och den väldigt varierade naturen både på tomten och i omgivningen gör också att vi har inom våra kvadratmeter väldigt många olika ståndorter och förutsättningar. Det finns tallhällskog, torräng, våtäng, surjord, grusplantering, lerjord och stenpartier för att nämna några av de spännande utmaningen naturen fixat åt mig.

På mittenplatån har vi byggt ett vårt hus med lertegel och med kalkputs som haft ambitionen att följa tomtens kupering och harmonisera med den omliggande naturen samt vara plast- och kemikaliefritt, vilket ja vi nästan uppnådde. Huskropparna skapar tillsammans med ett av våra älskade berg en innegård.

Innegården som såklart inte kan bli annat än en ätbar oas vill jag fylla med kryddor, fleråriga grönsaker och annat gott för pollinerarna och mänskliga ögon. Förutom kryddinnegården bygger jag upp en mindre inhängnad perenn köksträdgård för här har vi ett rikt djurliv som gärna äter upp det också vi gillar att äta. Jag planterar kryddor och bärproducerande buskar i vårt stenparti, den blir en friväxande häck av bärbuskar mot grannfastigheten, det ska bli mullbärsträd och valnötsträd och och och ja, just det, det mesta förutom träd och buskar driver jag upp från frö. Det är en bara en alldeles precis påbörjad resa men eftersom en trädgård faktiskt konstant är i utveckling så är det lika bra att se till att njuta av processen.

Så se till att följa med på resan hur denna skärgårdstomt ska bli ett vackert & frodigt matparadis/skogsträdgård!

FÖR MER TRÄDGÅRDSINSPIRATION, FÖLJ VÅR TRÄDGÅRD PÅ INSTAGRAM

Vill du ha hjälp med att skapa ett eget trädgårdsparadis, en skogsträdgård eller en kanske bara en ätbar rabatt så kan du läsa mer om mina tjänster här eller kontakta mig på helena@underjord.se